Best Sellers

Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου;

Ο ρόλος των φίλτρων σε ένα αυτοκίνητο είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι έχουν πολλοί οδηγοί στο μυαλό τους, καθώς ολόκληρη η λειτουργία του κινητήρα «περνάει» μέσα από αυτά, ενώ συμβάλλουν και στη σωστή κατανάλωση καυσίμου. Ουσιαστικά, διασφαλίζουν την καθαρή λειτουργία του κινητήρα, απομακρύνοντας τα βλαβερά στοιχεία που επιβαρύνουν τον αέρα, την καμπίνα, τα λάδια και τα καύσιμα του αυτοκινήτου.

Με βάσει και τις νέες τεχνολογίες μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρέχουν υψηλής ποιότητας φιλτράρισμα και αποτελεσματική προστασία κατά των αλλεργιών και των ρύπων, προλαμβάνοντας παράλληλα, την πρόωρη φθορά των κινητήρων.

Για το λόγο αυτό, τα νέα φίλτρα της αγοράς είναι εξατομικευμένα και αποτελούνται από ίνες κυτταρίνης, συνθετικές ίνες ή ένα συνδυασμό διαφορετικών στρωμάτων με προσαρμοσμένες ιδιότητες, ανάλογα και με την εφαρμογή τους.

 

Τα 4 φίλτρα του αυτοκινήτου

Σε κάθε αυτοκίνητο απαιτείται το φιλτράρισμα του καυσίμου, του αέρα, της καμπίνας αλλά και των λιπαντικών του κινητήρα. 

1. Το φίλτρο καυσίμου αποτρέπει την είσοδο σκουπιδιών στο σύστημα και προστατεύει την τρόμπα βενζίνης στα βενζινοκίνητα οχήματα, ενώ στα πετρελαιοκίνητα γίνεται και διαχωρισμός νερού πολλαπλών σταδίων, για την προστασία των σύγχρονων συστημάτων ψεκασμού πετρελαίου. 
Όσον αφορά την κατάσταση του φίλτρου, μεγαλύτερη «απειλή» αποτελεί το ίδιο το καύσιμο και η ποιότητά του, οπότε και θα πρέπει να προσέχουμε σε ποια πρατήρια ανεφοδιάζουμε το αυτοκίνητό μας.

2. Το φίλτρο αέρα προστατεύει τον κινητήρα, διατηρώντας σε καλή κατάσταση το σύστημα αέρος, το οποίο και επιβαρύνεται από το περιβάλλον στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα αυτοκίνητα που κινούνται συχνά σε χωματόδρομους, θα πρέπει να αλλάζουν πιο συχνά το φίλτρο αέρος, αφού επιβαρύνεται περισσότερο από το χώμα και τη σκόνη.

3. Το φίλτρο καμπίνας προστατεύει τον οδηγό μέσα στο αυτοκίνητο, από τη σκόνη, τα σωματίδια αιθάλης και την αλλεργική γύρη, η οποία -για παράδειγμα- μπορεί να οδηγήσει σε δάκρυσμα των ματιών και επικίνδυνο φτέρνισμα. Η σημασία του λοιπόν, είναι μεγάλη, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη κι ένα απλό φτέρνισμα με 50 χλμ., σημαίνει ότι οδηγούμε «τυφλοί» για τα επόμενα 13 μέτρα.
Η κατάσταση του φίλτρου καμπίνας δε, επηρεάζεται από την εξωτερική ατμόσφαιρα, αφού σε αυτό συσσωρεύονται και συγκρατούνται όλοι οι ρύποι πριν εισέλθουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, μέσω του κλιματιστικού.

4. Το φίλτρο λαδιού «θωρακίζει» τον κινητήρα του αυτοκινήτου, καθαρίζοντας τα λάδια της μηχανής από κάθε βρωμιά που μπορεί να επιπλέει σε αυτά. «Εχθροί» του λοιπόν, είναι το χώμα, τα εκάστοτε μικροσκοπικά μεταλλικά κομμάτια ή πετραδάκια και γενικά κάθε λογής ακαθαρσίες που καταφέρνουν να εισβάλλουν σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή τους συνίσταται και σε κάθε αλλαγή των λαδιών του αυτοκινήτου.

Αλλαγή φίλτρων κάθε  πότε;

Τα φίλτρα στο αυτοκίνητο για την καλύτερη συντήρησή του, πρέπει να αλλάζονται κάθε 10.000 χλμ ή μία φορά το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την προστασία του κινητήρα μας. Πιο αναλυτικά, τα καλά φίλτρα συμβάλλουν στα εξής:

  • Φίλτρο αέρος. Φροντίζει να προστατεύεται η καλή λειτουργία του κινητήρα και να αποφεύγονται βλάβες στο σύστημα αέρα.
  • Φίλτρο λαδιού. Πρέπει να γίνεται με κάθε αλλαγή λαδιών για να προστατεύεται ο κινητήρας.
  • Φίλτρο βενζίνης. Προστατεύει το σύστημα καυσίμου, και δεν επιτρέπει να περνάνε σκουπίδια, αλλά και να χαλάει η τρόμπα βενζίνης.

Post by Ν. Γ.

0 Comment

Κατηγορίες