Best Sellers

Service A/C αυτοκινήτου: Κάθε πότε να κάνεις και γιατί

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι άκρως απαραίτητος προκειμένου να απολαμβάνεις πιο δροσερές και συνεπώς πιο άνετες διαδρομές. Βέβαια, η ύπαρξη κλιματιστικού στο αυτοκίνητο δεν εξασφαλίζει από μόνη της άνετες διαδρομές εν μέσω καύσωνα. Μάθε κάθε πότε να κάνεις service στο A/C αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το αμελείς. 

Service A/C

Πως λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού στο αυτοκίνητο;


Βασικό χαρακτηριστικό για το A/C του αυτοκινήτου είναι ότι δε ψύχει το χώρο, αλλά αφαιρεί τη θερμότητα από αυτόν. Το κύκλωμα κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή ο οποίος λαμβάνει κίνηση από τον ιμάντα του κινητήρα και ρόλος του είναι να διοχετεύει το ψυκτικό μέσο (freon) στο σύστημα κλιματισμού. Το freon φτάνει στο συμπιεστή με μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι ο αέρας κι εκεί ψύχεται και υγροποιείται στους -15 βαθμούς. Κατόπιν φιλτράρεται προκειμένου να αποβληθεί η υγρασία και τα ξένα σωματίδια από τον ξηραντήρα του φίλτρου. Έπειτα, το freon κατευθύνεται προς τον εξατμιστή.


Στον εξατμιστή, η βαλβίδα εκτόνωσης ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού για βέλτιστη απόδοση ψύξης. Στο τελευταίο στάδιο ο εξατμιστής αναλαμβάνει να μετατρέψει εκ νέου το φρέον από υγρή σε αέρια μορφή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της πίεσης του υγρού. Με θερμοκρασία πλέον -5 βαθμών απορροφάται η θερμοκρασία και η υγρασία στον εσωτερικό χώρο. Παράλληλα, ο θερμοστάτης είναι υπεύθυνος να ελέγχει ότι η θερμοκρασία του freon παραμένει διαρκώς στους -5 βαθμούς.


Κάθε πότε να κάνεις service στο A/C του αυτοκινήτου;


Το service a/c αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο ή ανάλογα με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Το σωστό service a/c αυτοκινήτου περιλαμβάνει τα εξής:


- Καθαρισμός a/c.
- Έλεγχος καλής λειτουργίας και αντικατάσταση φίλτρου καμπίνας.
- Απολύμανση των αεραγωγών.


Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση του a/c, καλό είναι ο κλιματισμός του αυτοκινήτου να τίθεται σε λειτουργία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και το χειμώνα, έτσι ώστε να λιπαίνονται οι τσιμούχες του συστήματος.


Γιατί να κάνεις service στο A/C του αυτοκινήτου;


1. Για να μην έχεις δυσάρεστες οσμές στην καμπίνα
Ο έλεγχος καλής λειτουργίας και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας είναι απαραίτητος για να μην έχεις δυσάρεστες οσμές στην καμπίνα αλλά και να αναπνέεις καθαρό αέρα καθώς το φίλτρο καμπίνας αποτρέπει την εισαγωγή σκόνης, γύρης και άλλων επικίνδυνων σωματιδίων.


2. Για να μην έχεις μειωμένη απόδοση του κλιματισμού
Αν η καμπίνα του αυτοκινήτου σου δε ψύχεται όπως παλαιότερα, τότε μιλάμε για μειωμένη απόδοση του κλιματισμού. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν ο κλιματισμός να χρειάζεται συμπλήρωση freon, δεδομένου ότι κάθε χρόνο η απώλειά του είναι πάνω από 15%.


Η συντήρηση A/C του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη τόσο για να αναπνέεις καθαρό αέρα στο αυτοκίνητο, όσο και για την καλή λειτουργία του κλιματισμού.
Μην αμελείς το ετήσιο service A/C αυτοκινήτου. Επισκέψου το autobosch.gr και κάλεσε μας στο 2102316058 για να κλείσεις το ραντεβού σου!

Service A/C

ΝΕΟ: Το Auto Bosch αναλαμβάνει πλέον συντήρηση A/C και πλήρωση freon και για τα νέα μοντέλα (R134A & R1234YF)!!

Post by Anna Kekempanou

0 Comment

Κατηγορίες