Best Sellers

Κάθε όνομα μάρκας αυτοκινήτου και μια ιστορία..!!

Μάθετε πως προέκυψε το όνομα της μάρκας του αυτοκινήτου σας. Για να ξέρετε πάντως, υα περισσότερα προέρχονται από τα επίθετα των ιδρυτών των εταιρειών...

ALFA ROMEO

Το 1910 μία ομάδα Μιλανέζων επιχειρηματιών ίδρυσε ... την εταιρεία A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) (σ.σ. Ανώνυμη Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαρδίας). Το 1920, ο επίσης Μιλανέζος επιχειρηματίας και χρηματοδότης Niccola Romeo αγόρασε μεγάλο μέρος της εταιρείας προσθέτοντας το όνομά του σε αυτήν.

 

ASTON MARTIN 

Το 1914 οι Lionel Martin and Robert Bamford ίδρυσαν μία μικρή εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων. Τον επόμενο χρόνο είχαν ήδη ετοιμάσει το πρώτο τους προϊόν που ονόμασαν Aston, και από το όνομα του σχεδιαστή του, Martin.

 

AUDI

Ονομάστηκε από τον ιδρυτή της August Horsch με βάση το λατινικό «audi» από τη μετάφραση του επιθέτου του «Horch» στα λατινικά, που σημαίνει «άκου»!

 

AUSTIN
Η εταιρία ιδρύθηκε το 1905 στην Αγγλία από τον Herbert Austin. 

 

BENTLEY
Η Bentley Motors Ltd ιδρύθηκε το 1919 από τον W.O Bentley. Βέβαια ο Bentley μαζί με τον αδερφό του, είχαν ιδρύσει από το 1912 την Bentley & Bentley που έκανε βελτιώσεις αυτοκινήτων. 

 

BENZ
Το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της Karl Benz (1844-1929).

 

BMW 

Αρχικά των λέξεων Bayerische Motoren Werke, δηλαδή Βιομηχανία Κινητήρων της Βαυαρίας, που επισημοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου του 1917. Μέχρι τότε η εταιρεία αποκαλείτο Rapp-Motorenwerke από το όνομα του ιδρυτή της Karl Rapp. 

 

BUGATTI
Εταιρεία με περίεργη ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Ιταλό Ettore Bugatti στην γερμανική τότε (1909), περιοχή της Αλσατίας. Και μάλιστα με χρηματοδότηση από την τράπεζα Darmstaedter. Όλοι έχουν την εντύπωση ότι η Bugatti είναι γαλλική, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Απλά, το 1919, μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή πέρασε σε γαλλική κυριαρχία και ο ιδρυτής παρέμεινε σε εκείνα τα μέρη.

 

BUICK 

Επώνυμο του Σκοτσέζου μετανάστη David Dumbar Buick, ιδρυτή της Buick Manufacturing Company η οποία είναι και ο πρόγονος της General Motors.

 

CADILLAC 

Έχει πάρει το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Antoine de la Mothe, Sieur de Cadillac που ανακάλυψε το Ντιτρόιτ. Νονός της ο ιδρυτής της Henry Martyn Leland.

 

CATERHAM 

H εταιρεία Caterham Cars Ltd. ιδρύθηκε με έδρα την πόλη Caterham στο Surrey της Αγγλίας.

 

CHEVROLET

Το 1910 ο William Durant ένας επιτυχημένος Αμερικάνος κατασκευαστής ζήτησε από τον Ελβετοαμερικανό οδηγό αγώνων, Louis Chevrolet, να τον βοηθήσει στην κατασκευή και προώθηση ενός νέου αυτοκινήτου. Στις 3 Νοεμβρίου του 1911 η Chevrolet Motor Car Company πήρε σάρκα και οστά. Αν και στηριζόταν κυρίως στον William Durant ο τελευταίος επέλεξε το όνομα του Chevrolet γιατί αφενός μεν του άρεσε και αφετέρου ήθελε να εκμεταλλευτεί την διασημότητα και αναγνωρισιμότητά του.

 

CHRYSLER

Έχει πάρει το όνομά της από τον μηχανικό Walter P. Chrysler.

 

CITROEN

Το επώνυμο του ιδρυτή της Andre Citroen, ενός επιτυχημένου βιομήχανου που ασχολείτο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αμέσως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων.

DACIA
Η ρουμανική εταιρεία (Automobile Dacia S.A.[ το πλήρες όνομά της) ιδρύθηκε το 1967 και πήρε το όνομά της από το «Δακία», το όνομα που είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στην περιοχή βορείως από τον Δούναβη στη σημερινή Ρουμανία.

 

DAEWOO

Την εταιρία ίδρυσε το 1967 ο Kim Woo-jung με την ονομασία Daewoo Industrial. «Daewoo» σημαινει μεγάλο σύμπαν στα κορεάτικα.. Η εταιρία είχε 20 διαφορετικά τμήματα, αλλά δεν είχε κανένα οχημάτων.. Από το 1937 βέβαια, υπήρχε στην Κορέα η National Motor, η οποία μετονομάστηκε σε Saenara Motor το 1962 και εξαγοράστηκε το 1965 Shinjin Industrial, μετονομάστηκε σε Shinjin Motor κατά την συνεργασία με την Toyota, σε General Motors Korea το 1972 και ξανά σε Saehan Motor το 1976. Τελικά μετά την εξαγορά του 1982 μετονομάστηκε σε Daewoo Motor. To 2002, πέρασε ξανά στην κατοχή της GM.

 

DAIHATSU

Το 1951 ή εταιρεία Hatsudoki Seizo Co. Ltd που είχαν ιδρύσει οι καθηγητές Yoshinki και Turumi από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα μετονομάστηκε σε Daihatsu Kogyo Co. Ltd (σ.μ. Κατασκευάστρια Γεννητριών της Οζάκα). Το 1974 άλλαξε το όνομά της σε Daihatsu Motor Company Ltd.

 

DAIMLER

Έχει πάρει το όνομά της από τον Gottlieb Daimler (1834-1900).

 

DATSUN

Το 1912 ένας νεαρός Ιάπωνας, ο Masujiro Hashimoto, ίδρυσε την εταιρεία Kwaishinsha Motor Car Company, και παρήγαγε ένα μοντέλο που ονόμασε DAT. Κάθε γράμμα της λέξης DAT ήταν αρχικό ενός από τους συγγενείς του. Το «D» ήταν για τον Kenjoro Den, το «A» για τον Rokuro Aoyama, και το «T» για τον Meitaro Takeuchi. Ο Hashimoto ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους συγγενείς του που εκτός των άλλων είχαν χρηματοδοτήσει και το εγχείρημά του. Το 1926 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Jidosha Seizo. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε DAT Jidosha Seizo Company Limited. Το 1930 αποφασίσθηκε να μετονομασθεί σε DATSON (σ.σ. ο γιός του DAT). Αργότερα το όνομα άλλαξε σε DATSUN.

 

DELOREAN

Από το επίθετο του ιδρυτή της επιχειρηματία και μηχανικού John Zachary Delorean.

 

DODGE

Από το επώνυμο των αδελφών John και Horace Dodge ιδρυτών της εταιρείας.

Post by Ν. Γ.

0 Comment

Κατηγορίες