Best Sellers

Τι είναι το GPS και πώς λειτουργεί ?

Προς τα πού κινούμαι;Πως θα πάω εκεί που θέλω;

Από ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε τα παραπάνω ερωτήματα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είχαν επινοηθεί διάφορες μέθοδοι, τρόποι και συσκευές στην προσπάθεια για την απάντηση αυτών των ερωτημάτων.Οι χάρτες, η παρατήρηση των άστρων, οι πυξίδες είναι μερικά παραδείγματα.

Η σύγχρονη απάντηση;Το σύστημα GPS.

Το σύστημα GPS μας λύνει τα χέρια, αφού με μία συσκευή-δέκτη GPS στα χέρια μας μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή πού βρισκόμαστε, προς τα που κατευθυνόμαστε κλπ.

Πώς λειτουργεί το GPS;

Θα δούμε εδώ με απλά λόγια και σε απλοποιημένη μορφή, το βασικό σύστημα λειτουργίας του GPS, τι γίνεται δηλαδή και αποτυπώνεται το στίγμα μας στη θέση που βρισκόμαστε, τη δεδομένη στιγμή.

Το σύστημα GPS λειτουργεί λοιπόν με τη βοήθεια εξειδικευμένων δορυφόρων που κινούνται σε συγκεκριμένες τροχιές γύρω από τη Γη. 
Οι δορυφόροι αυτοί εκπέμπουν προς τη Γη ηλεκτρομαγνητικό σήμα το οποίο περιέχει τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, και την ακριβή ώρα αποστολής του σήματος.

Όταν ο δέκτης μας «βλέπει» αυτούς τους δορυφόρους «πιάνει» τα σήματα που εκπέμπουν και τα αναλύει.
Ο δέκτης έχοντας ενσωματωμένο ρολόι, ξέρει ακριβώς τί ώρα έλαβε το σήμα. Έτσι, «διαβάζει» την ώρα αποστολής του και επειδή το σήμα ταξιδεύει με συγκεκριμένη ταχύτητα, υπολογίζεται η απόσταση του δέκτη από τον κάθε δορυφόρο που «βλέπει»!
Γνωρίζοντας λοιπόν πού ακριβώς βρίσκονται οι δορυφόροι και σε τί απόσταση βρίσκεται από αυτούς, ο δέκτης GPS προσδιορίζει τη θέση στην οποία βρισκόμαστε, έτσι απλά!

Στη συνέχεια, ανάλογα με τον δέκτη, μπορεί να απεικονίζεται η θέση μας ή/και η κίνησή μας πάνω σε χάρτη - στην οθόνη του δέκτη - της συσκευής μας.
Παραδείγματα είναι οι γνωστοί σε όλους μας Πλοηγοί (Navigator) που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο και οι δέκτες GPS χειρός που χρησιμοποιούμε στις εξορμήσεις μας ή και ένα κινητό με ενσωματωμένο δέκτη GPS.
Έτσι απλά αλλά με έξυπνο τρόπο λειτουργεί μία συσκευή gps!

Συμβουλές χρήσης των συσκευών GPS

Για να μας δείχνει σωστά και έγκαιρα τη σωστή μας θέση ένας δέκτης GPS, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά πράγματα:

1) Για να μας δείξει τη θέση μας ένας δέκτης GPS πρέπει να λάβει το σήμα 3 τουλάχιστον δορυφόρων.

2) Όσο περισσότερους δορυφόρους «βλέπει» ένας δέκτης GPS τόσο καλύτερη η ακρίβεια του.

3) Να έχετε υπόψιν ότι ένας δέκτης «βλέπει» πολλούς δορυφόρους, όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτή περιοχή και βλέπουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρους του ουρανού, χωρίς εμπόδια, πχ. μία βουνοκορφή.

Αντίθετα, λιγότερο κατάλληλα είναι τα σημεία όπου εμποδίζεται η οπτική επαφή με τον ουρανό ή/και περιοχές όπου υπάρχουν αντανακλάσεις του δορυφορικού σήματος, πχ. χαράδρες και ανάμεσα ή μέσα σε κτίρια!
Από τη στιγμή που ανοίξει ο δέκτης μας και ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι η συσκευή να βρει αρκετούς δορυφόρους και να κάνει λήψη των δεδομένων.
Γι’ αυτό καλό είναι να ανοίγουμε τη συσκευή GPS λίγο νωρίτερα ώστε να δώσουμε χρόνο στη συσκευή να μας δείξει σωστά τη θέση μας.

Post by Evagelia Pagalidi

0 Comment

Κατηγορίες