Best Sellers

Περιποιούμαστε σωστά το αυτοκίνητό μας ?

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Το πλύσιμο είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την μπογιά του αυτοκινήτου. Όμως πόσοι από εσάς το κάνετε με σωστό τρόπο; Το ξέρετε πως αν δε τηρείτε κάποιους κανόνες είναι πιθανότερο να το βλάψετε τελικά;

Αρχικά γνωρίζετε πως πρέπει πλένετε τακτικά το εξωτερικό του αυτοκινήτου, ώστε λεκέδες, όπως περιττώματα πουλιών, ρετσίνι δένδρων και έντομα να αφαιρούνται άμεσα; Διότι σε διαφορετική περίπτωση «ψήνονται» μαζί με το βερνίκι και προκαλούν ακόμα και ξεφλούδισμα του χρώματος, όταν τελικά αφαιρεθούν. 

Όμως το σωστό πλύσιμο απαιτεί και τα κατάλληλα προϊόντα. Δεν είναι άντε γέμισε ένα κουβά με ζεστό νερό, πέτα μέσα σαπούνι για τα πιάτα... και τρίψε με τη σκούπα… Για το σωστό καθαρισμό του εξωτερικού πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας στο χέρι και μόνο, χρησιμοποιώντας σαμπουάν με ουδέτερο Ph και καθαρά πανιά μικροΐνας. Βούρτσες και ακατάλληλα καθαριστικά χαράσσουν και διαβρώνουν το χρώμα με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να καταστρέφεται. 

Επιπροσθέτως, ξέρετε πως όταν σαπουνίζεται το αυτοκίνητό σας δεν πρέπει να αφήνετε το σαπούνι να στεγνώνει, γιατί αυτό θα προκαλέσει κηλίδες στο χρώμα; Επίσης, πόσοι γνωρίζετε πως το αυτοκίνητο πρέπει να πλένεται με οριζόντιες και όχι κυκλικές κινήσεις, ώστε να αποφύγετε το φαινόμενο του «ιστού της αράχνης»; Τέλος, δεν είναι ό,τι καλύτερο για το χρώμα να ρίχνετε νερό με μεγάλη πίεση.

Δεν πρέπει όμως να αρκεστούμε μόνο σε αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετά «κρυφά» σημεία στο αυτοκίνητο που μαζεύουν σκόνη και αλάτι, κάνοντας μακροπρόθεσμα ζημιά στα σημεία αυτά. Έτσι λοιπόν, πρέπει να καθαριστούν καλά τα σημεία, όπως είναι κάτω από τον θόλο, τα μαρσπιέ και το μεγαλύτερο μέρος του πατώματος. 

Πέρα από το χρώμα βέβαια μη λησμονείτε πως το αυτοκίνητο είναι μεταλλικό, συνεπώς ακολουθεί όλους τους νόμους της φύσης των μετάλλων, όπως και τη συστολή-διαστολή. Αρα δεν πλένουμε ποτέ με κρύο νερό σε υψηλή θερμοκρασία.

Προσοχή όμως πρέπει να δώσετε στις ζάντες του αυτοκινήτου, γιατί η βρωμιά σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, καθώς και με διάφορα χημικά που μπορεί να πατήσει ένα αυτοκίνητο κατά την κίνησή του, είναι πιθανό να προκαλέσει διάβρωση στο υλικό της ζάντας.
Και αφού τελειώσατε με το πλύσιμο μετά τι; Το αφήνετε απλά να στεγνώσει; Αν ναι κάνετε μισή δουλειά γιατί η ώρα του σκουπίσματος είναι σημαντική και κρίνει όλη την εργασία σας. Σκουπίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας δέρμα σαμουά, το οποίο θα απορροφήσει το νερό και θα δώσει ένα λαμπερό τελείωμα χωρίς γραμμές.

 

ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Αφού έχετε στεγνώσει καλά το αυτοκίνητο καλό είναι να του κάνετε και ένα γυάλισμα έτσι ώστε να διατηρηθεί το λαμπερό του χρώμα. Συνιστάται κάθε 6 μήνες να γίνεται γυάλισμα, μία φορά πριν το καλοκαίρι και πριν τον χειμώνα. Οι γυαλιστικές κρέμες που υπάρχουν στα είδη αυτοκινήτου προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στο χρώμα από τις καυτές και υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και το ζωντανεύουν αποτρέποντας τη δημιουργία θαμπάδας.

Οδηγίες για σωστό γυάλισμα
Το γυάλισμα του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται πάντα σε σκιερό μέρος για να μην ξεραίνεται γρήγορα η κρέμα. Με το πανί μικροϊνών απλώνετε στο αμάξωμα με κυκλικές κινήσεις την γυαλιστική κρέμα. Αφού έχετε περάσει με την κρέμα όλες τις μεταλλικές επιφάνειες και τα βαμμένα πλαστικά τμήματα (ποτέ τα παράθυρα, τα λάστιχα και τα άβαφτα πλαστικά) παίρνετε ένα άλλο καθαρό πανί και αφαιρείτε την ξεραμένη κρέμα με ευθείες κινήσεις. Αμέσως θα δείτε μετά ότι το αμάξωμα αποκτά μια πολύ στιλπνή υφή και το χρώμα γίνεται πολύ λαμπερό. 

Αφού διαβάσατε όλα αυτά λοιπόν, για πείτε μας, τελικά ξέρετε να πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας ή τόσο καιρό τελικά το καταστρέφετε;  

Post by Evagelia Pagalidi

0 Comment

Κατηγορίες