Η μπαταρία δεν είναι υπεύθυνη μόνο για να «γυρίσει» η μίζα και για να ανεβοκατεβάζεις τα παράθυρα. Είναι η πηγή ενέργειας του αυτοκινήτου η οποία δίνει ζωή σε μια σειρά από περιφερειακά μέρη και ταυτόχρονα αποτελεί το νο.1 λόγο για να «μείνει το αυτοκίνητό σου». Γι` αυτό λοιπόν μάθε κάποια βασικά πράγματα γι` αυτήν.
Τύποι μπαταριών
Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα επιβατικά, ταξινομούνται σε τρεις υποκατηγορίες: Στις συμβατικές μπαταρίες, στις μπαταρίες τύπου GEL, δηλαδή με σταθεροποιημένο ηλεκτρολύτη κλειστού τύπου, όπου δεν συμπληρώνεται ηλεκτρολύτης και σε αυτές ξηρού τύπου, χωρίς ηλεκτρολύτη (ΑGM).
Επιπλέον ανάλογα με τον τρόπο συντήρησής τους, οι μπαταρίες ταξινομούνται σε :
• Ανοικτού τύπου (Serviceable).
• Κλειστού τύπου (Maintenance free).
• Μπαταρίες VRLA (Valve-Regulated Lead-Acid).
Ανοικτού τύπου χαρακτηρίζονται οι μπαταρίες στις οποίες μπορούμε να συμπληρώσουμε ηλεκτρολύτη, ενώ κλειστού τύπου αυτές για τις οποίες δεν χρειάζεται να συμπληρώνουμε ηλεκτρολύτη. Οι VRLA μπαταρίες έχουν εσωτερικές βαλβίδες που υγροποιούν τα αέρια που δημιουργούνται στο εσωτερικό τους, τα οποία έπειτα προστίθενται στους ηλεκτρολύτες.
Εχθροί της μπαταρίας: ζέστη και κρύο
Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί διάφορα προβλήματα και στη μπαταρία του αυτοκινήτου, καθώς επιταχύνεται η διάβρωση στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μειώνεται (σημαντικά) η διάρκεια ζωής της. Θα πρέπει, λοιπόν, να προστατεύετε το όχημα σας από τη ζέστη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αντίστοιχα και το κρύο επιβαρύνει την μπαταρία σας. Ο λόγος είναι οι αυξημένες απαιτήσεις του αυτοκινήτου σε ενέργεια (κλιματισμός, θερμαινόμενο παρμπρίζ, υαλοκαθαριστήρες κ.ο.κ.), αλλά και η έξτρα ενέργεια που απαιτείται για την εκκίνηση του κινητήρα, μιας και το λάδι, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας έχει γίνει πιο παχύρευστο.
Φρόντισε-έλεγξε τη πριν την αλλάξεις
Αν η απόδοση της μπαταρίας σας έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, δε σημαίνει πως πρέπει άμεσα να την αλλάξεις. Δες αν είναι σωστά στερεωμένη, αν υπάρχουν ξένα σώματα στην επιφάνεια της, ότι τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι χαλαρά ή διαβρωμένα και τέλος, τσέκαρε τους ακροδέκτες της. Αν είναι σκουριασμένοι, καθάρισε τους.
Πέραν αυτών ελέγξτε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη σε κάθε στοιχείο. Για μπαταρίες κλειστού τύπου αν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, αντικαταστήστε την μπαταρία, αλλιώς αν είναι πάνω από την κατώτερη γραμμή απευθυνθείτε στο μηχανικό σας, να ελέγξει την τάση της και να τη φορτίσει. Σε αυτές ανοικτού τύπου απλά συμπληρώστε τα υγρά που λείπουν.
Φυσικά η χαμηλή απόδοση της μπαταρίας, μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως ένα ελαττωματικό δυναμό. Ο μηχανικός σας είναι ο κατάλληλος να κάνει αυτή τη διάγνωση.
«Κροκοδειλάκια», boosters και σπρώξιμο
Σε περίπτωση λοιπόν που μείνετε από μπαταρία επειδή π.χ. ξεχάσατε όλο το βράδυ τα φώτα ανοιχτά, οι λύσεις για να πάρει μπροστά ο κινητήρας είναι τρεις.
Αρχικά η παλιά, κλασσική μέθοδος του σπρωξίματος. Δε θα αναλύσουμε πως γίνεται διότι δεν συνίσταται, καθώς προκαλεί ζημιά στον κινητήρα, λόγω της πιθανότητας εισροής άκαυστου μείγματος στον καταλύτη.
Η πιο εύκολη λύση είναι να έχετε μαζί σας ένα booster μπαταρίας, το εξάρτημα που έχουν και οι οδικές βοήθειες μαζί τους για αυτές τις περιπτώσεις. Απλώς συνδέεται τα καλώδια του booster με τους πόλους της μπαταρίας και γυρνάτε τη μίζα.
Ωστόσο επειδή το κόστος για ένα τέτοιο εξάρτημα δεν είναι αμελητέο, η πιο συνηθισμένη λύση είναι τα καλώδια εκκίνησης. Βεβαίως θα χρειαστείτε ακόμα ένα όχημα για αυτό το σκοπό. Τοποθετείτε το «κροκοδειλάκι» του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στο θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας. Ανάλογα, τοποθετείτε και το μαύρο «κροκοδειλάκι». Μετά εκκινήστε το αυτοκίνητο και κάντε αρκετά χιλιόμετρα, ώστε να προλάβει το δυναμό να φορτίσει την μπαταρία.
Και αν χρειαστείς καινούρια μπαταρία…
Αναπόφευκτα λοιπόν θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστείτε καινούρια μπαταρία. Για να μην πετάξεις τα λεφτά σου, όταν την αγοράσεις θα πρέπει να επιλέξεις κάποια που θα πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του οχήματός). Επίσης ελέγξτε εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα Start-Stop, ή άλλες ανάλογες τεχνολογίες. Σε περίπτωση που διαθέτει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη μπαταρία, αλλιώς η διάρκεια της θα είναι πολύ περιορισμένη. άλλοι πιθανοί περιορισμοί μπορεί να είναι οι διαστάσεις, η θέση των πόλων και των καλωδίων της μπαταρίας.
Τέλος πολύ σημαντικό είναι τα τσεκάρετε την τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps) - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των αμπέρ που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία οξέος μολύβδου στους -18oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.