Best Sellers

Μπαταρία - Οδηγός επιβίωσης

Η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χωρίς αυτή ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όχι μόνο να «μπει μπροστά» ο κινητήρας, αλλά δεν θα λειτουργούν και μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος (πχ. ραδιόφωνο, τιμόνι). Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης αναγκάζουν τους κατασκευαστές να στρέφονται όλο και περισσότερο σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές εφαρμογές οι οποίες όμως απαιτούν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς όμως θα επιλέξουμε τη σωστή μπαταρία για το αυτοκίνητό μας;

Τι λέει ο κατασκευαστής;

Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μπαταρία. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή (manual).

Χαρακτηριστικά Μπαταρίας

Τύπος & Μέγεθος. Η κάθε μπαταρία φέρει ένα κωδικό που δείχνε το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μπαταρίας αλλάζει και ο κωδικός. Συμβουλευόμαστε το manual του κατασκευαστή για να βρείτε ποιός κωδικός είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητο μας
Χωρητικότητα (Αμπέρ). Ο αριθμός χωρητικότητας της μπαταρίας σημαίνει τον αριθμό των αμπέρ που μπορεί να παράγει η μπαταρία ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Είναι καλό να επιλέγουμε μπαταρία με αμπέρ που να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά του κατασκευαστή. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αλλά ποτέ λιγότερα.
Ισχύς Εκκίνησης. Πολύ απλά, αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό αν το αυτοκίνητό μας είναι υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογίας, και φέρει τεχνολογία Start/Stop. Η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί υψηλές τιμές ισχύς εκκίνησης.
Τύπος των πόλων (μικροί, μεγάλοι)
Τοποθέτηση των πόλων (δεξιά,αριστερά,εκατέρωθεν ή στο πλάι).

Εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή και στα εξής:

1.Η μπαταρία που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6 μήνες. Η γενική αρχή είναι, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μερικοί μήνες διαφορά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, αλλά μια μπαταρία του 2017 με μια του 2007 έχει πολύ μεγάλη.
2.Αν το αυτοκίνητό υποστηρίζει τεχνολογία Start/Stop (υβριδικό ή νέας τεχνολογίας), επιλέγουμε πάντα μπαταρία με την ανάλογη σήμανση. Αυτές οι μπαταρίες ίσως είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και υψηλή ισχύ εκκίνησης.
3.Είναι καλύτερο να επιλέξουμε μια καλή μάρκα μπαταρίας και ας είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μεγαλύτερο χρόνο ζωής και καλή εγγύηση.
4.Ποτέ δεν πετάμε την παλιά μπαταρία σε απλό κάδο απορριμμάτων. Οι μπαταρίες περιέχουν οξέα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πολλοί έμποροι μπαταριών, μπορούν να πάρουν την παλιά σας μπαταρία και να την ανακυκλώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες ανακύκλωσης και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες.

Post by Ε. Δ.

0 Comment

Κατηγορίες